Indledning

Dette materiale er udarbejdet til jer, som går i de ældste klasser i folkeskolen eller er elever på en ungdomsuddannelse, og som arbejder med temaer om børn og unge, der udsættes for omsorgssvigt og fysiske og psykiske overgreb.

Materialet tager udgangspunkt i den nu voksne Lisbeth Zornig Andersens opvækst.
Hun er vokset op i et miljø, som de færreste kan forestille sig. Vold, svigt, fattigdom og seksuelle krænkelser prægede hendes uforudsigelige hverdag, fra hun var nyfødt, til hun blev voksen. Det er lykkedes den lille udsatte pige at skabe sig en god tilværelse som voksen, og hun er i dag kendt som Lisbeth Zornig Andersen, cand.polit., tidligere formand for Børnerådet og stifter af Huset Zornig, der arbejder for bedre vilkår for de svageste i samfundet.

I 2012 udkom Mette Korsgaard med dokumentarfilmen: Min barndom i helvede, der blev vist på DR1. Her fulgte seerne Lisbeth i en rejse, der forsøgte at komme til bunds i hendes smertelige barndom. Dokumentarfilmen skabte stor debat.

I de mange timers filmmateriale, som blev optaget i forbindelse med dokumentaren, var dog flere relevante optagelser, der kunne være med til at sætte yderligere fokus på udsatte børn og unge. Hensigten med dette materiale til elever er at give jer en psykologisk og samfundsmæssig relevant indsigt i en verden, som kun få af os kender til.

Temaerne i alle fem film tager udgangspunkt i alvorlige problematikker og dilemmaer i børnesager om omsorgssvigt og overgreb. Lisbeth fortæller som voksen om, hvordan hun oplevede forskellige situationer som barn i mødet med pædagoger, lærere, psykologer, sagsbehandlere, systemet m.m.
Lisbeth fortæller på denne måde både sin egen, men også andre børn og unges historie med omsorgssvigt og fysiske og psykiske overgreb. Her bliver vi vidne til et anderledes liv, som for mange er ukendt. Her skabes mulighed for at lytte til en helt særlig fortælling, som både på samme tid kan gribe og ryste én.